فضاهای ایرانی و اسلامی : در ضلع شمالی پارک لاله و خیابان فاطمی تهران ساختمان سفید رنگی خود نمایی می کند. ساختمانی که از سال ۱۳۵۶ تا به حال آرام و محجوب از گنجینه های نفیسی که در دل دارد حفاظت می کند. و همچنان نیز استوار و پا برجاست. شاید باورتان نشود که این ساختمان زیبا و باشکوه یکی از زیباترین و معتبر ترین موزه های جهان است. وقتی رو به روی این ساختمان زیبا قرار می گیرید و به نمای سفید رنگ آن خیره می شوید ، از تزئینات نمای آن که به شکل دار قالی است کاملا متوجه خواهید شد که درون این ساختمان چه گنجینه نفیسی انتظارشما را می کشد. اگر شما هم می خواهید با موزه فرش تهران بیشتر آشنا شوید با ما همراه و هم قدم باشید تا به مناسبت روز جهانی موزه ها و هفته میراث فرهنگی گشتی در این موزه زیبا بزنیم.
م.
اطلاعات بازدید موزه
- روزهای بازدید : همه روزه به جز دوشنبه و ایام سوگواری
- ساعت کار : ۱۳ تا ۲۰
- بهای بلیت (اتباع ایرانی): ۲۵۰۰۰ ریال
- بهای بلیت( اتباع خارجی ): ۲۵۰۰۰ریال
- تلفن : ۶۵۲۷۰۳
- نشانی : دکتر فاطمی قبل از کارگر شمالی
معمار ساختمان موزه فرش
این ساختمان زیبا توسط عبدالعزیز فرمانفرمائیان که یکی از ارزشمندترین و برجسته ترین معماران ایرانی است طراحی و اجرا شده است. عبدالعزیز فرمانفرمائیان جزء نخستین نسل از معماران تحصیلکردۀ ایرانى در خارج از کشور به شمار میرفت. وی تحصیلات خود را در سال ۱۳۳۰ در دانشکده بوزار (دانشسرای عالی ملی هنرهای زیبای پاریس) به پایان رساند. توجه او به اصالت ساختمان هایی که طراحی می کرد بسیار ستودنی بود.
او سعی بر آن داشت تا روح و اصالت هنر ایرانی را به ساختمان هایش تزریق کند و این را می شود از تزئینات نمای بیرونی موزه فرش که به راستی یکی از شاهکار های اوست به چشم دید. ساختمان موزه فرش آذین هایی به شکل دار قالی دارد و نمای بیرونی ساختمان کاملا بازگو کننده درون آن است و به نوعی درون و برون آن هماهنگی زیادی را با یکدیگر دارند.
ساختمان موزه فرش
این ساختمان ۳۴۰۰ متر مربعی شامل دو تالار است که از آن ها برای نمایش انواع قالیهای دست بافت و گلیم استفاده می شود. تالار طبقه همکف معمولا برای نمایش ۱۵۰ تخته فرش از شاهکارهای فرش و قالی ایرانی که معمولا متعلق به مراکز مهم قالی بافی ایران مانند کاشان و کرمان و اصفهان و تبریز هستند ، استفاده می شود و تالار طبقه اول معمولا برای نمایشگاه های موردی و فصلی کاربرد دارد.
ویژگی های موزه فرش
مجموعه موزه فرش ایران شامل با ارزشترین نمونههای قالی ایران از قرن نهم هجری تا دوره معاصر است و از منابع غنی تحقیقی برای پژوهشگران و هنر دوستان به شمار میآید. در موزه فرش انواع گلیمها و فرشهای دست بافت، با توجه به مرغوبیت و قدمت آنها و با در نظر گرفتن ویژگیهای قالی ایران از لحاظ رنگ آمیزی، طرح، نقش، بافت و تنوع مناطق قالی بافی حفظ و نگهداری میشود.
پژوهش در سوابق، تحولات و کیفیت تاریخی هنر و صنعت فرش، خاصه در ایران، گردآوری و خریداری نمونه انواع قالیهای دست بافت ایرانی و برگزاری نمایشگاههای موقت از فرش ایران و سایر نقاط جهان، از اهداف موزه به شمار می آید. در کتابخانه موزه حدود ۳۵۰۰ جلد کتاب به زبانهای فارسی، عربی، فرانسه، انگلیسی و آلمانی در اختیار هنر دوستان و پژوهشگران قرار میگیرد. همچنین بهترین کتابها و نشریات و تحقیقات مربوط به فرش ایران و قالیهای مشرق زمین به طورکلی و کتابهایی در زمینه مذهب، هنر و ادبیات ایران در کتابخانه موزه موجود است. در کنار کتابخانه، کتاب فروشی موزه نیز مشغول به کار است.
در این نمایشگاه نمونههایی از قالیچههای تصویری شاهنامه بایسنغری به نمایش درآمده است که گوشههایی از ادبیات، اسطوره، مذهب و فرهنگ و هنر غنی ایران را نشان میدهد.
در طول سالیان دراز، در این موزه نمایشگاههای مختلفی برگزار شده که مشهورترین آنها از این قرارند:
- نمایشگاه طرح بته که در دی ماه ۱۳۶۵ بر پا شده
- نمایشگاه سجادهها و قالیهای طرح محراب از سده دهم تا چهاردهم هجری
- نمایشگاهی از قالیهای گل برجسته از قرن هشتم هجری تا دوره معاصر به مناسبت بزرگداشت دههفجر در ۱۲ بهمن ۱۳۶۴
- دست بافتهای ارامنه ایران
[…] موزه فرش ایران آمیزه ای از هنر و اصالت ایرانی […]